Казаки листа писали...

Козаки листа писали
Хану чи султану,
Та від пуза реготали,
Виказували шану...
Писар всі писав образи,
Що гуляли кошом*,
Хоч кричали усі разом,
Він пишався твором.
Бо ще білий світ не бачив
Стільки алегорій,
(Хто ж султану розтлумачив,
Ще й по своїй волі?)
Була славная картина,
Хто її побачив,
На той час, ясна година,
Історик відзначив.
Були війни і походи,
Били бусурманів,
Запорожськії клейноди**,
Пернач*** отаманів.
У бою звеніли шаблі,
Гетьман з булавою****,
У серцях святі скрижалі*****
І не йшли кривою.
Не ховались, помирали
За свою Вітчизну,
Волю, гідність свою мали,
Повіки і прісно...
Не служили клятій шляхті,
Германцям, саксонам,
Слова їхні чогось варті,
Слов'янські закони...
Простіть предки наші, мої,
Нема чим пишатись,
Неньку продають з ганьбою,
Нікому писати...
 
кош* - стоянка козачого війська...
клейноди**-символи козацької влади...
Пернач***-бойовий інструмент та відзнака полковника, отамана...
булавою****-бойовий інструмент та відзнака гетьмана...
скрижалі*****-заповіді божі....
 
П.В.М.


Рецензии