Тебя я позабуду без заминки

Тебя я позабуду без заминки, -
Так ты от дня, что можешь, забирай,
От месяца, от года половинки, -
Забуду ль, убегу ль, отправлюсь в рай,
И нас не станет; вскоре, предположим,
Тебя я позабуду, но теперь
Умилостивь меня милейшей ложью, -
Я б клятвою ответила тебе.

Сказала б вправду, что любовь до гроба,
И якобы обеты все сильны,
И что природа захотела, чтобы
Без роздыху  за них боролись мы, -
Найдём иль нет, о чём с тобою мыслим, -
Пустое это всё, в телесном смысле.

* * *

I Shall Forget You Presently, My Dear
Edna St. Vincent Millay

I shall forget you presently, my dear,
So make the most of this, your little day,
Your little month, your little half a year,
Ere I forget, or die, or move away,
And we are done forever; by and by
I shall forget you, as I said, but now,
If you entreat me with your loveliest lie
I will protest you with my favorite vow.
 
I would indeed that love were longer-lived,
And oaths were not so brittle as they are,
But so it is, and nature has contrived
To struggle on without a break thus far,—
Whether or not we find what we are seeking
Is idle, biologically speaking.

* вот здесь можно услышать сонет в авторском исполнении: https://www.youtube.com/watch?v=SYewgF7LHHE&sns=fb


Рецензии