Федор Сологуб. Воскреснем! Пер. на англ

В дни созидаемого ада
In days of the created hell you

Сам утешения найдёшь.
Will find a comfort by yourself.

Опять в Россию верить надо,
Again in Russia do faith tell through

Событий отвергая ложь.
All troubles falsehood to reject.

Легко Россия победима,
It’s easily to win my Russia

Как в те забытые года,
As it’s in those forgotten years,

Когда от степи и до Крыма
When from a steppe to our far edge

К нам за ордою шла орда,
Went horde by horde to us force with.

Когда то шведы, то поляки,
Then Swedes were and then were Poles,

То сам надменный Бонапарт
Then by himself was Bonaparte.

Границ передвигали знаки
All they did move the signs of borders

Над тесной пестротою карт.
Diversity of maps above.

Но неожиданно из пепла
But unexpectedly from ashes

Россия возникала вновь.
My Russia did arise again.

Молись, чтоб Русь опять окрепла,
Do pray that Russia will establish

И сердце к чуду приготовь.
Once more and heart to luck do train.

Могильный камень снова треснет,
A gravestone will again break down,

Отрадно-вешний грянет гром,
A pleasant thunder will proclaim

И наша родина воскреснет,
A spring and homeland will revive and

Опять спасённая Христом.
By Christ will be saved due to aim.


Рецензии