Старата къща

Автор: генка Богданова

Първо се пропука бялата стена.

После покривът пробит заплака

и като стара, немощна жена,

тя тъжния си край зачака.

Прегърби се и старият чардак

с отдавна мъртвата лозница.

Тук пролет не запява пак

от юг завърнала се птица.

Нощем вятър полудял

тъмния фенер люлее.

От болка сякаш онемял

и старият капчук не пее.

На двора орехът стърчи

мрачен, поразен в сърцето.

Прозорци, гаснещи очи,

се взират някъде в полето

и търсят, търсят да открият

онези стъпки заличени,

които там тревите крият

във пазвите си разлюлени.

Те търсят бялата пътека,

отдавна вече запустяла,

която връщаше Човека

с душа за нея замиляла.

Но... само ветрове се гонят

сред тази пустош на полето.

И времето от нея рони

отломки тъжни под небето!


Рецензии