И тъжно, и грозно! басня

Автор: Генка Богданова

Разказват, в райските селения,
въздигнал Бог светица нова.
Отново повод за вълнения,
на простосмъртна сложил ореола!

Тайно си шушукаха със злоба:
- С грехове тя била увенчана,
и грешна я положили в гроба…
Може ли за Бог да е венчана?

- Малко ли светици има  в Рая –
благи, тихи, хрисими и честни?
- И защо ли Бог избрал е Тая –
тъй обикновена, неизвестна?

- Дори  лицето й съвсем бледнее!
- Поне да беше тялото й стройно…
- Да, какво намери Господ в нея,
с какво от другите е по – достойна?

Злобата  смути и Сатаната,
възмутен той защити жената:
- „Ангели“, „Светци“ и „Херувими“,
вие сте  еснафи нетърпими !

Да, простосмъртна е, не е лъжа,
но имаше най – чистата душа!

ТЪЖНО Е, ЧОВЕЧЕ , ДА ОТКРИЕМ –
ОТ ЗЛОБАТА  И В ГРОБ НЕ ЩЕ СЕ СКРИЕМ!


Рецензии