Завръщане

Генка Богданова
   
Тунджа влачи водите лениви,
лятното слънце се къпе сред тях…
В спомени стари, спомени  живи,
своето детство и  младост видях:

По брега тича дете засмяно,
то гони пеперуди красиви,
босо, с рокличка проста, басмяна,
очите му  са две звезди живи.

Тунджа  го гали с ласкави длани,
в скута си нежен люлее го пак,
лекува болки, обиди, рани,
пее душата му – за радост знак.

Тече реката, отлитат дните…
Една девойка стои на брега,
споделя сладки тайни с водите
и шепне им „Сбогом“ с малко тъга.

Очаква я път, път към мечтите.
Далеч  се вие житейския път.
Тя ще носи в сърцето си скрити
тихата Тунджа и родния кът…

Днес, помъдряло, със сняг в косите,
едно старо „момиче“ се връща,
Търси спомени край Тунджа скрити,
реката с шепот мил го прегръща.


Рецензии