Джеймс Джойс - Я слышу армию

Я слышу армию, парящую над бездной,
Тьму тысяч в пене скачущих копыт,
В дожде и молнии небесной
Раскат кнутов – возничих крик.

Их крик в ночи – жестокий, дерзкий –
Во сне, как смех, кружится надо мной,
И рассекает мрак его – огнём небесным:
По сердцу хлёстким, колющим дождём.

Их торжество, как дрожь седых волос,
Уже низверглось – на берег вышло и кричит.
Ужель отчаянием не вырос мудрости колос?
Любовь, любовь моя, – зачем оставила меня?


***

I hear an army charging upon the land,
And the thunder of horses plunging, foam about their knees:
Arrogant, in black armour, behind them stand,
Disdaining the reins, with fluttering whips, the charioteers.

They cry unto the night their battle-name:
I moan in sleep when I hear afar their whirling laughter.
They cleave the gloom of dreams, a blinding flame,
Clanging, clanging upon the heart as upon an anvil.

They come shaking in triumph their long, green hair:
They come out of the sea and run shouting by the shore.
My heart, have you no wisdom thus to despair?
My love, my love, my love, why have you left me alone?


Рецензии