Средь бескрайней немой пустоты...

            CRAZED through much child-bearing
            The moon is staggering in the sky;
            Moon-struck by the despairing
            Glances of her wandering eye
            We grope, and grope in vain,
            For children born of her pain.

            Children dazed or dead!
            When she in all her virginal pride
            First trod on the mountain's head
            What stir ran through the countryside
            Where every foot obeyed her glance!
            What manhood led the dance!

            Fly-catchers of the moon,
            Our hands are blenched, our fingers seem
            But slender needles of bone;
            Blenched by that malicious dream
            They are spread wide that each
            May rend what comes in reach.

                Уильям Батлер Йейтс


Средь бескрайней немой пустоты,
Где лишь звёзд обезумевших блеск,
Рассекаешь безвременье ты,
О, царица бездонных небес,
И зовёшь за собою всех нас,
Чей безудержный пыл не угас.

Чья ещё первобытная страсть,
Пусть порочна чуть-чуть, но нежна,
Чья над собственной сущностью власть,
На кострах сентября сожжена,
Лишь душа под телесным плащом,
Как ни жгли - не  сгорела ещё.

Улететь бы сейчас, где луна,
Опьянев от предутренней тьмы,
В небесах, совершенно одна,
Будоражит земные умы,
Чтобы там, в роковой вышине,
Побродить по её тишине.


Рецензии