Преображення

На Преображення
(вірш-проповідь.)

Всі знають,що коли цей день прийде,
То можна яблука свячені їсти,
Та ще немало є таких людей,
Що іншого за ним не знають змісту.

І навіть ті, що до церков прийшли,
Плоди врожаю щедрі освятити,
Чи в серці преображені пішли?
З бажанням, життя Богу присвятити.

А ми в святім сьогодні зібранні,
Уважно Слово Боже прочитаєм,
Події, що відбулися в ті дні,
У молитвах і роздумах  згадаєм.

Коли Ісус в оточенні своїх
трьох учнів, помолитися на гору
зійшов, тоді спустилися до них
Ілля та Мойсей. А на ту пору

вже  учні  зморені  були  у  сні,
І  до  Отця, коли  Ісус   молився,
Одежа  Його  стала  наче  сніг,
І Він також лицем преобразився.

Їм довелось Христову Славу всю
побачити, прокинувшись раптово,
З ним двох мужів,  Мойсея і Іллю,
Які важливу з Ним вели розмову.

Вона торкалася Його кінця,
Який в Єрусалимі докінчити
Він мав,щоб задуми  свого Отця,
Належним чином на землі здійснити.

Як стали учні розлучатись з Ним,
Накрила хмара їх,  і голос Бога
промовив: «Це улюблений мій Син,
Щоб ви в усьому слухалися його».

Вони злякались, та Христос такий
наказ їм дав, як ті з гори сходили,
Допоки не воскресне Син Людський,
Про це видіння,щоб не говорили.

Це все, що розповів євангеліст,
І ми подію цю вже добре знаєм,
Але про що говорить її зміст,
У спільності своїй порозмишляєм.

Христос на гору з учнями ходив,
Бо там важлива їх була присутність,
І Він цим преображенням хотів,
Довести їм свою Господню сутність.

Бо коли час нелегкий той прийде,
На їх очах, всі  страсті претерпіти,
Щоб бачили, Він добровільно йде,
І таким чином дух їм підкріпити.

Він вищий за Мойсея і Іллю,
Це учні на горі мали пізнати,
Бо славу щоб засвідчити свою,
Він міг пророків і Закон призвати.

А голос,  пролунавши в небесах,
На те вказав, що їх скінчились строки.
Христос для нас новий, живий є шлях,
Закону виконавець і пророків.

Прообраз Свого Царства на землі,
Господь мав в преображенні явити,
Щоб ми по образу Христа могли,
В своїм житті колись преобразитись.

Щоб люди в нас  ті світ і чистоту
побачили, і йшли до покаяння,
Тоді ми уподібнившись Христу,
Постанемо у Божому сіянні.

Святкують люди яблуневий Спас,
І там панують звичаї народні,
Але сьогодні головне для нас -
не це, а Преображення Господнє.

Амінь .
В.Рибаков м. Луцьк


Рецензии