Трудiвниця

Трудівниця

Вийшла рано, вийшла рано.
Ще зіркам хотілось спати.
Перебори вітрюгана,
Та замети вище хати.
Пересіяла проміння
Крізь натруджені долоні,
Побрела уздовж подвір ям,
Де зітхали важко коні.
Ой, ти, щедрику-просинець*1,
Що ж бо, нині ти накоїв?
Ковдрою проліг гостинець*2 –
Не дійдеш і до стодоли!..
Із дерев нудьга спадала –
У подол збирала квіти;
Над горов*3 зоря вставала:
Час уже корів доїти.
Вийшла рано, вийшла рано.
Ще дрімалося планеті.
Передзвони років дальніх,
Та замети, та замети.
              31.01.13
*1Просинець - важкий, лапчатий сніг, як правило, під вечір, тому синього
відтінку; звідси утворено автором неологізм
*2Гостинець - шлях(діалект)
3*над горов - над горою; така розмовна форма вживається місцевим населенням
Карпат та Закарпаття 


Рецензии