Пробач нас, Тарасе...

                Минуло 100 років...
                Історія нічому не вчить, а тільки карає.
                Сила Країни - в єдності. Так було завжди.
                Треба це всім пам'ятати.
                9 березня 1814р. народився духовний лідер нації
                Тарас Григорович Шевченко.
                Багато лицедіїв, прикриваючись його ім'ям, нічого
                спільного з бажаннями і мріями видатного кобзаря не мають...
                Прикро, соромно і боляче... Пробач нас, Тарасе...
               




                ***
ПробАч нас, Тарасе, що дУрнями жИли,
І різним щурам безнадійно служили...
Рабами сивіли, та мрію вбивали,
І нас, поодинці, кати гвалтували.
КайдАнам раділи і волі не мали,
А кращі, щоб вижити, з пекла втікали.
Нахабство терпіли та совість втрачали,
І стежки до кращої долі не знали...
Пророцтва поета, що людям кричали,
Невдячні холопи між вуха пускали.
І мріяло серце, що час той настане,
Де виженуть з хати падлючого пана.
Мерзотник по вуха нажерся вже крові,
Щоденно з брехнею пиячив у змові...
Пробач нас, Тарасе, і дай тої сили,
З якою свій край би від бруду відмили.
Навчи, любий Батьку, як рАзом всім бути,
Де в темряві розум сповзає до смути...
Щоб Гетьмана в полум'ї гніву не злили,
Та матірним словом Матусю не крили...
Вся сила – в єднанні, хай Бог допоможе,
Сто років минуло, а щось було схоже...
Вже час підійшов гімн повсюди співати,
Вік буде синами пишатися МАТИ!
Забудьмо про розбрат, відкинемо чвари,
Вже досить з країни Господньої кари.
Хай НАЦІЇ єдність Вітчизну спасає,
Щоб вижити, іншого шляху немає.
Пробач нас, Тарасе, та вір, є ті люди,
Що факел свободи піднімуть повсюди.
Знов сОнечко зІйде і прОменем скАже:
ТримАйся, НарОде, ЦЕ БУДЕ ВСЕ ВАШЕ!


Рецензии
На это произведение написано 25 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.