И. Франко, Триолет, С укр

А ты лукавила со мною!
И ангельски слова твои
Всего лишь отблески брехни!
А ты лукавила со мною!
Мне, несведущему, пойми,
Залили сердце всё тоскою
Те ангельски слова твои…
А ты лукавила со мною!
Как будто правдою самою,
Как будто золото, огни
От пятен очищали и… —
Как будто правдою самою,
В удаче иль в несчастья дни
Всегда гордился я тобою!
Как злато чистили огни,
Как будто правдою самою.

Но там, под плёнкой золотою
Сокрыты пятна медны, и
В цветах, что ныне расцвели,
Весною пышной, золотою, —
След червяка! Иль мы во сне
Любились искренне с тобою?
И рвётся сердце уж во мне,
Ведь ты лукавила со мною!..

                16.02.17
---------------------------
Іван Франко – Тріолет

І ти лукавила зо мною!
Ах, ангельські слова твої
Були лиш облиском брехні!
І ти лукавила зо мною!
І нетямущому мені
Затрули серце гризотою
Ті ангельські слова твої…
І ти лукавила зо мною!
Неначе правдою самою,
Неначе золотом, в огні
Без скази чищеним, – ох, ні,
Неначе правдою самою,
Так в добрі і нещасні дні
Я величався все тобою!
Мов злотом, чищеним в огні,
Неначе правдою самою.
Та під пліною золотою
Ховались скази мідяні,
І цвіт, розцвілий навесні,
Під пишнотою золотою
Крив черв’яка! Ох, чи не в сні
Любились щиро ми з тобою?
І серце бідне рвесь у мні,
Що ти злукавила зо мною!..

1880


Рецензии