Скамейка и дерево

  КЛУПА И ДРВО
Автор: Весна Мундишевска-Веляновска
     ( Македония)

На последното вртење,
пред родината на татко ми,
погледот с; уште ми го влечат
дрвена клупа и дрво.
Сношти и ги сонив,
но и женичка во црно
час до клупата, до дрвото,
час и над врвот.
Долго газев камења
за да стигнам до нив.
Дрвото ми избега,
но клупата ја зграбив.
Почнав да липам,
па ме вкорени тлото.
Женичката за раце ме фати,
јас во вратот ; ги вдлабив.
Од ортомите на срцевината
сред дрвото крошна ми сплети,
ја одврза волнената скутина
и непреболот ми го покри.
Отклучи катинар некој
и поттурна небеска порта
– недогледот на оспокоеноста
нежно-грижно ми го отскри.

СКАМЕЙКА И ДЕРЕВО

При последнем посещении
Перед родимым домом отца моего,
Взглянула на него ,
К нему больше меня влечёт
Деревянная скамейка и дерево.
Вчера вечером они мне снились.
Но молодая жена в чёрный час
На скамейку у дерева опрокинется.
Долго были каменья,
Чтобы добраться до  дома.
Дерево меня избегало,
Но я схватила скамейку.
Начала её прилаживать под липами,
Чтобы сохранить землю.
Молодая жена схватила меня руками
За шею  со всей силой.
Как от ведьмы винА на сердце,
Деревья сплели надо мной пёстрый купол,
От волнения у меня развязался фартук
И накрыл меня от боли.
Кто-то  открыл замок навесной
И толкнул ворота небесные,
-На  неограниченную успокоенность,
Нежной заботой меня окружил.

Художник : Борис Кустодиев


Рецензии