Долина боли

  ДОЛОТ НА БОЛОТ
Автор: Весна Мундишевска-Веляновска

 ( Македония)

Во Долот
на осамата
еродираат седименти
од сенките на карпите
на болот.
Во овој дол
секој крик
е слуштен плик
од кожурецот
на нечија рана.
Во овој дол
секој ек
е нечиј лек,
трепетен отскок
од напната мембрана.
Овде
подземни реки
ги поткреваат
илузиите
во недотек.
Овде
и времињата
испаруваат
во лузни
за навек.
Во релјефот на светот
Долот
на болот
е жилав никулец
од стеблото на животот.

ДОЛИНА БОЛИ
Одинокую
Долину
Разъедают осадки.
Там тени скал
Из боли.
В этой долине
Каждый крик
Прослушанное послание
Из кокона
Чьей-то раны.
В этой долине
Каждое колебание,
Это одно лекарство-
Трепетный звук
От напряжённой мембраны.
Здесь
Подземные реки,
Их подогревают
Иллюзии
Свободы.
Здесь
Времена
Испаряются
В шрамы
Навсегда.
В рельефе мира
Долина
Боли-
Неприхотливый росток
От стебля жизни.


Рецензии