Проигрывание

  Автор: Весна Мундишевска-Веляновска 
              (Македония)
               
НАДИГРУВАЊЕ

Две бубамари
веќе долго
збунето го играат „Куцаното“
во ист простор од две педи.
Едната безумно потскокнува,
другата – волшебно со крилцата преди.
Првата го распарува сплетеното,
втората упорно го врти вретеното,
во ист такт исчекоруваат,
на исто камче потклекнуваат,
а се поттурнуваат,
се разнебитуваат.

Ќе замислам желба
и ќе ги вознесам
во вселената на спокојот.


     ПРОИГРЫВАНИЕ

Две божьи коровки
Уже долгое время
Танцуют «Хромоту»
На той же самой площади
Из двух пролётов.
Одна безумно подскакивает,
Другая махает крыльями,
Как сказочная фея .
Первая распутывает кружева,
Вторая упорно вертит веретено,
В том же самом такте ступает,
На той же самой гальке приседает,
Но по-прежнему отстаёт.


Можно представить желание,
Превозносить
Пространство застоя.


Рецензии