Про трисекцию угла и квадратуру круга

Розглянувши дуги кола та їхні проекції,
В результаті розв'язав задачу трисекції.
І зробив я це спокійно, без всякого галасу:
Головною тут працює теорема Фалеса.
А для тих, хто має сумнів, візьміть планіметрію
І розгляньте досить строго осьову симетрію.

І над кругом я провів складну процедуру –
Примусово нав'язав йому квадратуру.
І, провівши “аудит” такій побудові,
Я, на диво, тут отримав результати нові.
 
Дослідження квадратури  було того варто,
Так з'явилася на світ нова пі-константа.
Нове значення для пі –  це якось незвично,
А обчислено серйозно і теоретично.

Щоб сумніви не мучили, то константа нова,
В обчисленнях узгоджена з довжиною кола.
Всевишнього я молю її охрестити,
Щоб вона могла спокійно в цьому світі жити
І навіки, безперечно, в науці служити.

Потрудився не даремно і досить успішно:
Дві проблеми розв'язав – сказати не грішно.

 
(Довідка:  нова пі-константа = 3.2)
09.10.2016. М. Танчук


Рецензии