Do cut a golden maple virgin branch

Do cut a golden maple virgin branch,
And first thing first define a proper bend
To set dimensions with a knife to scratch
Young crafter shall, preparing handle for hand.

Go further steaming process comes, which is
The phase of arcwise flexing shoulders shape;
And then protracted drying needs to cease
An item fitting pattern from escape.

And finally it's impregnation term,
When thee spread wax or oil as they fit
To keep for long thy bow dry and firm
In autumns heavy rains or summer heat.

And soon thy bow-string whisper’s quiet breeze
Will be like rustle of deep forest leaves.
(переведено на английский в 2016)

Златого клена молодую ветвь…

Златого клена молодую ветвь
Сперва берется мастер размечать;
Изгиб, под кисть удобный, разглядев,
Он начинает править рукоять.

Затем процесс пропарки настает –
Готовит дуги искривленных плеч;
А после – сушки длительной черед,
Ее задача – форму уберечь.

И наконец – идет пропитки срок,
Горячий воск наносит в тонкий слой,
Чтоб лук не пересох и не размок
В сырую осень или в летний зной.

И вскоре будет шепот тетивы
Не отличить от шелеста листвы.
(2016)


Рецензии