Посвящаю фольклорному коллективу Хатовичи

Прысвячаю фальклорнаму            
            гурту "Хатовічы"               
      
Пранікнёна, прыгожа спяваюць жанчыны,
Падгалосак званочкам узносіцца ў неба.
Для таго, каб спяваць, не шукаюць прычыны.
Для іх песня, бы ў голад, кавалачак хлеба.

Ах, якімі былі мы, у юнацтве, глухімі,
Да таго ж, нетактоўнымі, часта былі.
І здаецца, яшчэ мы былі і сляпымі,--
Хараства ў вышыванках, тады не знайшлі.

Захліснула сучаснасць у поўнай нас мерцы.
Мы ў пагоні былі за якімсьці “ хітом”.
А бабулі спявалі пра"рану на сэрцы…”
Пра каня, казака, што пакінуў свой дом.

Нам рабілася сумна ад песні цягучай,
Не кранала яна маладых нас тады.
Песня стала бальзамам, слязою гаючай,
Ды не стала бабуль і матуль праз гады.

Да вытокаў душа захацела вярнуцца,
Прабачэння, у продкаў, сваіх папрасіць.
Праз народныя песні, да іх дакрануцца,
Каб ужо ў сваім сэрцы да скону насіць.

І хвала вам, жанчыны, шаноўнага ўзросту,
За любоў і адданасць сваім караням.
Бо, захоўваць фальклор, так бывае не проста,
Хай жа будуць удзячны нашчадкі ўсім вам!.

2014 год
здымак з інтэрнэта
аўтару дзякуй

Проникновенно, красиво поют женщины, подголосок колокольчиком возносится к небу. Для того, чтобы петь, не ищут причины. Для их песня, как в голод, кусочек хлеба. Ах, какими были мы, в юности, глухими, К тому же, нетактичными, часто были. И кажется, еще мы были слепыми, - Прекрасного в "вышиванках", тогда не нашли. Захлестнула настоящее в полной нас мерке. Мы в погоне были за каким "хитом". А бабушки пели о "ране на сердце ..." Про коня, казака, что покинул свой дом. Нам становилось скучно от песни тягучей. НЕ трогала она молодых нас тогда. Песня стала бальзамом, слезами целебными, да не стала бабушек и мам через годы. К истокам душа захотела вернуться, прощения у предков своих попросить. Через народные песни, к ним прикоснуться, чтобы уже в своем сердце до конца носить. И хвала вам, женщины, почтенного возраста, за любовь и верность своим корням. Ведь, сохранять фольклор, так бывает не просто. Пусть же будут благодарны потомки всем вам!
Нина Ковальчук


Рецензии