Ако ме търсите

Автор: Генка Богданова

Ако мене ме няма –  зората пак ще изгрява,
извор ще блика, и славеи в хор ще запяват,
слънце ще гали земята със ласкави длани,
радост ще блика, ще има и болки, и рани.

Ако мен ме няма, други след мен ще живеят,
ще обичат, ще страдат, сълзи ще ронят, ще пеят,
Ще узряват житата в полята  плодородни,
птиците с песни ще славят  земята ни родна.

Ветрове  и коне пак ще препускат свободни,
ще има и подлост, но и дела благородни,
доброто и злото, вкопчени в битки вековни,
ще бележат живота с дела добри и греховни.

Майки ще раждат  деца, от любов озарени,
влюбени ще  се срещат - от мечти окрилени,
Други хора, ще страдат за рожби изгубени,
от болести, алчност, или  войни погубени.

И без мене ще се върти кръга на живота,
ще крачи света  към свойта житейска голгота,
ще руши, или ще изгражда – нещастен, щастлив,
многолик, многоцветен, или мрачен, тъжно - сив.

Но, вплетена в него, следа и от мен ще има,
белязана с моята обич към всичко любимо –
Родина, дом, семейство, деца обожавани
и приятели верни, от мен уважавани.

Ще говорят за мене топли стихове в  рими,
ще ви погалят  словата ми с нежност незрима,
от стиховете  спомен за мен  ще отпиете,
ако ме търсите – в книгите ще ме откриете!


Рецензии