О красоте человеческих лиц

О КРАСОТЕ ЧЕЛОВЕЧЕСКИХ ЛИЦ
(Николай Заболоцкий)

Есть лица, подобные пышным порталам,
Где всюду великое чудится в малом.
Есть лица - подобия жалких лачуг,
Где варится печень и мокнет сычуг.
Иные холодные, мертвые лица
Закрыты решетками, словно темница.
Другие - как башни, в которых давноr
Никто не живет и не смотрит в окно.
Но малую хижинку знал я когда-то,
Была неказиста она, небогата,
Зато из окошка ее на меня
Струилось дыханье весеннего дня.
Поистине мир и велик и чудесен!
Есть лица - подобья ликующих песен.
Из этих, как солнце, сияющих нот
Составлена песня небесных высот.

1955

BEAUTY OF HUMAN FACES
(Nikolay Zabolotskiy)

Some faces resemble luxurious gates,
Which greatly impress us with all its details.
Some others are kind of a hovel indeed,
In which dwellers cook rennet bag on a peat.
The others resemble memorial stones
With odd glassy stare of fearsome clones.   
The others - like castles without inmates,
Who quitted those places for fatefully fates.
But once I encountered one ugly shack.
It was pretty poor and painted in black.
But, out of windows of that ugly hut   
Sweet warmth radiated just straight to my heart.
The world is indeed pretty large and divine!
With plenty of faces with radiant smile.
From such lovely faces as from sunny notes   
The best sacred song by the Lord was composed.

1955


Рецензии