Зад борда, басня

Автор:Генка Богданова

Познавате ли Кума Лиса,
най-даровитата актриса?
Тя бе чаровница красива
и много, много талантлива.
За режисьорите - опора.
В централни роли без умора
превъплъщаваше се Лиса –
ту в царствената Василиса,
ту в девствената БЕАТРИЧЕ.
Днес КЛЕОПАТРА се нарича
и за  любимия умира.
Утре се превръща в кумира
на Ромео -  в ЖУЛИЕТА.
Днес е госпожица превзета,
а утре - в ролята на дама
играе актрисата голяма.
На наша и на чужда сцена
Лисана бе боготворена.
Да, беше...!!!
Дойде "голямата промяна".
Театърът излишен стана.
Киното бе просто глезотия.
"Сега реформи правим ние.
Да се издържа и театър?
Пари - изхвърлени на вятър!"
Тъй вратата зад гърба й хлопна,
остана Лиса безработна.
Пред храма свят на Мелпомена
стоя объркана, смутена.
- Ами сега? Какво ме чака? –
нещастна Примата проплака,
изритана безцеремонно
на Борсата - море огромно
от всякакви специалисти –
и музиканти, и артисти,
певци,миньори и стругари,
добри  учители, сладкари... -
все безработни, прегладнели,
отчаяни, обезверени...
И тъй,, защо ли да го скрия,
реши да почне  търговия.
Заложи Лиса при лихвари
"Аскерите" си, три "Оскари".
С парите и с торба огромна
започна търговия скромна
с чорапи, с ластици, бикини –
все "вносна" стока, от чужбина.
Тя пътуваше до Истамбул,
до Букурещ и до Кабул ...
Наричаше това "турнета"!
Продаваше дори гърнета!
Но много скоро тя фалира,
а работа не се намира.
Артистът е богат със слава,
пари той рядко притежава.
Прости се с миналото славно,
в Гърция е вече нелегално.
И ето я в чужбина Лиса!
Не ГАСТРОЛИРАЩА АКТРИСА -
КОМПАНЬОНКА /с консумация/
е бившата ПЪРВА ГРАЦИЯ.
Даже подочух, че срам, не срам,
тя в бардак играела КАНКАН...

Разказът ми май, че те смути?
но защо ще се червиш пък ти?
Не носи Лиса този срам!
Та тя България представя там!
 


Рецензии