Изворът на мъдростта, 2 том, Автор Генка Богданова

Къде се крие силата
„Една спечелена битка, още не е победа.”

Знам, дечица, разказ стар
за паяк, лъв и за комар.
От един мъдрец го зная.
Ще ми кажете накрая
има ли добра поука
от разказаното тука?

Най-могъщият в гората
слязъл жаден до реката.
Там навел се да отпие,
а насреща му се вие,
нагло звънка и кръжи
и нахално се държи
някаква си смешна твар-
нищо-никакъв комар.
Махнал Царят със досада:
-Махай се, гадино млада!
Не писукай с тънък глас,
че ще се разсърдя аз!
Дразниш своя господар,
страшния и силен Цар.
-Ти си цар, ала в гората.
Аз царувам над водата.
и макар, че си голям
с теб ще се преборя сам.
И Комарът налетя,
да се бие със Лъва.
Маха Царят със опашка,
но налита с вик юнашки
върху царствения нос
зъл Комарът дългонос.
Жилне го и пак отлита,
щом със лапа се опита
другият да го размаже.
А Комарът се покаже
откъм лъвската опашка
и напада пак юнашки.
Жилне тука, жилне там,
а пък Лъвчо – срам, на срам,
ужасен се запремята
и се просна на земята.
Бе останал май без сили,
а Комарът жили, жили …
Тъй Лъвът, от срам смутен,
се призна за победен.
Малкият носа навири
и надут от гордост свири.
Сам се хвали: - Аз съм пръв!
Победих и Царя - Лъв!
Както гордо си летеше
и писукаше, тръбеше,
викаше на длъж и шир,
че е славен богатир,
изведнъж попадна сам
в тънък „сребърен” капан.
В лепкавата мрежа спря
и от ужас там примря.
Паякът посегна с пръсти
и придърпа го чевръсто,
Па излапа без да чака
„победителя –юнака”.
А сега кажете вие,
силата къде се крие?
Нито в мускули корави,
нито в зъби остри, здрави,
нито в хитростта случайна,
нито в суета нетрайна.

В разума се крият сили,
мънички дечица мили!


Рецензии