Изворът на мъдростта, автор Генка Богданова

СГОВОРНА ДРУЖИНКА
ГЕНКА БОГДАНОВА/ ЯМБОЛ

На полянка, сред горичка,            За  послушните дечица
край бълбукаща рекичка,              купи медена росица.
под глогинка  разцъфтяла,      За мъжът си взе бастун
чудна къща се е свряла.              от мустаче на ластун.
Скромна е като калинка.              Шапчица от незабравка
Има прелестна градинка,              купи за сестра си Здравка
с люлки от треви зелени,      и букетче цъфнал лен
нощем нежно осветени              за рождения й ден.
от фенерчета – светулки.      А за себе си - наметка
Там щурчета със гъдулки              купи от една съседка.
пеят сладко чудни песни      Тръгна тя да се завръща
за стопаните чудесни –              с даровете в свойта къща.
Мравчо, леля Мравулинка              Но във кошницата стара
и за цялата дружинка              много тежък е товара,
от дечица работливи –              да го вдигне сили няма.
мили, кротки, обичливи.              Леле, че беда голяма!
Вчера мама Мравулинка,              Праща бърза телеграма
със чадърче от латинка              до семейството голямо:
и с ботушки от шушулка,             „Искам помощ! Време няма.
кипра като млада булка,              На пазара чакам. Мама. „
грабна кошницата стара              Тичат с тънките крачета
и потегли към пазара              десет пъргави момчета,
на съседната поляна.              седем дъщерички мили
Прясна стока рано, рано              като птички лекокрили.
ранобудните стопани              На пазара запъхтени
са донесли от полето.              спряха  с бузки зачервени.
Вдигат врява до небето.              А до кошницата стара,
Конкуренция – жестока.              натежала от товара,
Всеки хвали свойта стока.      се усмихва Мравулинка
Мама Мравулинка спира              на работната дружинка.
и подаръци избира              Към децата се навежда
за семейството си драго.      и съвети тя нарежда:
Бързо в кошницата слага              - Мили мои, запомнете,
тежко зърно от пшеница,              дружни винаги бъдете!
два сухара от трошица              С дружни сили планината
и листенце див пелин –               вдигаме на рамената.
дар за дядо Мравулин.


Рецензии