Конгениально литературное. укр. язык

Конгеніально-літературне

Іде на скін осінній день
У беззмістовності пісень
Про те, що є... Чи майже є...
І ти брехню, мов правду п"єш,
І так минає день життя,
Що відійде у забуття,
Коли б не ВІН...
Бо у душі
Неначе двін-
Це йдуть вірші
З порталу космосу- тобі...
І серце відпускає біль...
Дзелень-дзелень...
Немов дзвінок,
Що закликає на урок,
Тебе несе в фантазій край...
Ти хвилювання не ховай...
Прийми пологи у душі-
Ось-ось народяться вірші,
І ти у них, немов дитя,
Летиш у мрії забуття...
Дзелень-дзелень...
Іде трамвай
З останнім вигуком "бувай !"
З його відкритого вікна,
З якого дивиться ВОНА,
У ті часи, де сонця світ
І так позаду мало літ...
У ті краї, де світлі сни,
Де мама і нема війни...
І відійшов... І вже нема...
І в серце наповза пітьма...
В його розстібнутий кошІль
Сумні складаються вірші...
Дзелень-дзелень-
Це дзвін по нас.
Бо неодмінно прийде час,
Коли в зав"язаний кушак
Вкладем останнього вірша,
І відійдем у ті краї,
Де всі написані твої
Вірші своїм живуть життям...
А ти?..
Чи був?..
Чи жив ти сам?..

Деякі моменти вірша
Наголос.
-посилання-сайти УКРАЇНСЬКИЙ ЛІНГВІСТИЧНИЙ ПОРТАЛ, також додатково УКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТР (обсудження теми на форумі)
називний вірш вірші;
родовий ві;рша вірші;в
давальний ві;ршу, ві;ршеві вірша;м
знахідний вірш вірші;
орудний ві;ршем вірша;ми
місцевий на/у ві;рші, ві;ршу на/у вірша;х
кличний ві;ршу* вірші;*
Окрім цього існує літ прийом ПЛАВАЮЧОГО НАГОЛОСУ, згідно якого мають право на життя як вІрші, так і віршІ)
Стосовно ЗАСТІБОК НА КОШЕЛІ
Поясний кошіль у минулі часи САМЕ МАВ ЗАСТІБКИ, "молнії" з"явились на рубежі 19-20 ст. і їх тоді ще не застосовували до гаманців. Вони були на тужурках гонщиків і авіаторів.
Слово КУШАК у вірші має символічний зміст. Спітама Заратустра, коли йому Бог Блага (по близькій аналогії в Християнстві- Бог- Отець) запропонував будь-що у подарунок, обрав пояс (КУШТІ, звідки походить трохи трансформоване слово КУШАК. Слово АРІЙСЬКЕ, індоєвропейсько-санскритне, себто САМЕ НАШЕ, рідне) І згідно з цим на людині може бути не надягнуто нічого, окрім поясу, з ним людина має відходити і до іншого світу.


Рецензии