Ночные кошмары Иоанна Грозного

                Помилуй меня, Боже,
             по велицей милости Твоей.
             И по множеству щедрот
             Твоих очисти беззаконие
             мое. Наипаче омый мя от
             беззакония моего, и от
             греха моего очисти мя.
             Яко беззаконие мое аз
             знаю, и грех мой предо
             мною есть выну. Тебе
             единому согреших и
             лукавое пред Тобою сотворих.
             Яко да оправдишися во
             словесах своих, и победиши
             внегда судити Ти. Себо, в
             беззакониях закчат есмь, и
             во гресех роди мя мати моя.
             Себу, истину возлюбил еси,
             безвестная и тайная
             премудрости Твоея явил ми
             еси. Окропивши мя иссопом,
             и очищус. Омыеши мя, и паче
             снега убелюся. Слуху моему
             даси радость и весеоие,
             возрадуются кости смиренныя.
             Отврати лице Твое от грех
             моих и все беззакония моя
             очисти...

                Иоанн IV Грозный.
                Канон. 1570.

                Уже в августе 1582 года,
             давая отчетъ о своей миссiи
             венецiанской синьорiи,
             Поссевинъ высказалъ мненiе,
             что московскому царю жить
             недолго. Въ начале 1584 г.
             обнаружились некоторые
             тревожные симптомы,
             взволновавшiе государя и весь
             его дворъ. Тело Ивана
             распухло и стало издавать
             нестерпимое зловонiе. Врачи
             признали в этомъ разложенiе
             крови.

                К.Валишевский.
                Иван Грозный. Гл. V.
                Личность Грозного и
                его дело. Смерть.


На предсмертном ложе
Грозный царь лежит,
Про себя, похоже,
Бредит или спит...

Тени, тени, тени
Грудятся у стен,
Битые колени,
Кровь течет из вен...

И глядят с упреком
Разом на меня,
Как во сне глубоком,
Страшный суд чиня.

Горем затопили,
Взглядами сверлят,
Казни не забыли
И меня корят.

Уходите, тени,
Прочь отсюда, прочь!
Убирайтесь в сени,
Убирайтесь в ночь!

Господи, помилуй
И избавь от них.
И еще, родимый,
От грехов моих.

Боль сковала тело,
Тяжело дышать...
Видимо, приспело
Время умирать...


Рецензии