Красная Пагоня

Гэй, бро!
Наша мова расла
Не дзеля нейкага заморскага казла.
Не дзеля грантаў акупантаў,
Не дзеля шматкаляровых бантаў,
Не дзеля хлуслівых абдымкаў
Ды з нейкімі пасламі здымкаў.
Не толькі дзеля “гуканьняў”, але “і”!
Але каб не зарасталі да сэрцаў калеі,
Каб ведаў кожны ад Гродна да Гомля
Хто быў Машэраў, хто быў Сыракомля,
Аб чым сьпявалі Купала ды Колас
І чаму рускі Мулявін – гэта Беларусі голас.
Каб меч у далонь, на варту “Пагонь”
Калі ад захаду – дула ў скронь.
Каб ведалі хлопцы ды дзеўкі
Сваёй айчыны казкі – прыпеўкі,
Каб помнілі што партызан
Быў нянавісцю падперазан
Да буржуіна ды капітала,
Каб варожая нага зямлю не таптала,
Каб не хавалі дзЕцей бацькі ды маткі –
Успомні гэтыя сардэчныя нататкі.
Каб дазволу дыхаць у замежніка не прасіў –
Ёсць наш антызаходні супраціў.

***

Эй, бро!
Наш язык рос
Не для какого-то заморского козла.
Не для грантов оккупантов,
Не для разноцветных бантов,
Не для лживых объятий
И с какими-то послами фотографий.
Не только для "гуканий", но "и"!
Но чтобы не зарастали к сердцам колеи,
Чтобы знал каждый от Гродно до Гомеля
Кто был Машеров, кто был Сырокомля,
О чём пели Купала и Колас
И почему русский Мулявин - это Беларуси голос.
Чтобы меч в ладонь, на стражу "Погонь"
Когда от запада - дуло в висок.
Чтобы знали парни и девки
Своей родины сказки - припевки,
Чтобы помнили, что партизан
Был ненавистью подпоясан
К буржуям и капиталу,
Чтобы вражья нога землю не топтала,
Чтобы не хоронили детей отцы и матери -
Вспомни эти сердечные записи.
Чтоб позволенья дышать у иностранца не просил -
Есть наше антизападное сопротивленье.


Рецензии