Росiйська мова

Своя національна мова є у кожного народу.
Але, щоб розуміти один одного нам швидше, з напівслова,
Вважати треба певну мову за міжнародну –
Такою за часів СРСР була російська мова.

На мовій цій – ми безліч знаємо літературних творів, –
Я хочу, щоб у школі, як раніше, їх вивчали.
Синонімів, епітетів і порівнянь – їх просто гори!
Російську мову треба в Україні захищати.

Ти можеш заперечити, що всі у світі
Англійську знають – і вважають за міжнародну мову.
Вона простіше, кажеш, і в абетці менше літер.
Навіщо, кажеш, українським школярам російська мова?

Тоді задам я вам зустрічне запитання:
Чому англійська? Великобританія – це острів на відлюдді
Європи… Й мова ця – Британських колонізаторів і окупантів!
Її всім нав’язали штучно – в противагу нашій мові, люди!

Скажу я: Великобританія – мала держава,
Але колонії були у неї – зауважити я мушу –
Й насаджували мову в тих країнах – їм усе було замало!
Російська мова – рідна мова мешканців 1/6 частини суші.

Нам, українцям, треба проявляти
Із братніми народами слов'янську єдність,
Один за одного стояти і права відстоювати, захищати
Російську мову, в першу чергу, як слов'ян писемність.

На ній писали Пушкін, Достоєвський, Лермонтов, Некрасов.
І в Конституції – стаття десята – гарантується цій мові захист.
Всі вивіски щоб – хочу – на російській мові дублювались,
Російська мова має другою державною на Україні стати.

Слов'янська мова – більш близька нам всім по розумінню,
Це мова, на якій нас вчили розмовляти батько й мати,
Пісні лунають і на телебаченні, й у радіоефірі,
Російську мову всі на Україні мають знати!

Росія, Україна, Білорусь і Сербія – навіки разом!
Не треба нам натягувати вовчі маски!
На українській є красиві пісні та окремі фрази!
Російську мову також ви любіть, будь ласка!

Дві мови – як відлуння двох культур братніх народів!
Я хочу, щоб обидві мови розвивались вільно:
Разом доповнюють одна, повірте, одну –
Російська й українська мови – гармонійно.

Англійська нам чужа! І хочу повторити знову,
Благаю: припиніть всю ворожнечу і цькування!
Бо найбагатша в світі є російська мова,
Що має стати міжнаціонального, слов'яни, спілкування!

Отже, російську мову мають всі вивчати:
В Тернополі, у Луцьку, в Рівному, у Львові.
Це все, що я хотів сьогодні вам сказати.
Чекаю відгуків. Бувайте всі здорові!

29 липня 2016 року


Рецензии
Игороек, учи китайский.

Сергей Борисович Сорокин   29.07.2016 12:50     Заявить о нарушении