Чому мовчить моя вкраина

Чому мовчить моя вкраїна
Не в мене тiльки – в багатьох      
Стаждає, мучиться родина
Де по одинцi, а де вдвох!..

Батьки однi лишились зайвi
Дiти втiкли грошей шукати по Землi
В Европi затишок знайшли при наймi
Щоб жити, тiльки не стрiляти... у своїх...

Як триста, двiстi рокiв тому
Пiшли на панщину самi
Нема грошей, пiшли всi з дому
I бродять на чужинi сумнi...

Свое домашнє господарство
Покинули назавжди у ганьбi,
А тi, що "вскочили" на царство,
До себе тягнуть грошi – все собi!..

Не можуть люди навiть повернутись
До своїх мiст i рiдних сел
Бо голови можуть позбутись
Замученi мiж правих "правих сил"...

А без пiдтримки синiв, дочок
На копiйках "тягнуть" життя
За газ i все сплатить без проволочок
Грошей нема – не буде майбуття!..

Немає в Неї тих вiдносин,
Що десь ранiше вабила собi... багатих
Немає економiки i грошi просить
Протягуючи долоню до усих пихатих...

А цi, не маючи страждання,
Граблять її як тiльки/нiбито "братва"...
Попране людство, Добро, Кохання
I вже нема колишнього рiдства!..

Вона лежить без захисту тендiтна...
Чорнiше попiлу бруднить багаття зради
Рве на частини iноземна челядь розмаїтна,
А цiну їй гартують люди з Ради...

Колись Вона була в ковдрi зеленiй
Гаї, лани шумiли вiд птахiв,
Тепер по нiй кромсають танки велетеннi
I вся тремтить вiд натиску ляхiв!..

Ранiше все, що в неї вiдбувалось
Несло тепло, натхнення i кохання,
Сьогоднi все це зруйнувалось
I викликає тiльки но страждання...

Мрiї нацiї кинули долу
Майбутне iснує в планах Америки...
Хто змiнить сучасну стодолю,
Спланує Життя без вiйни та iстерики?..

На нiй жила уся моя родина...
Благає захисту тепер, як немовля,
Лежить розладдям рiдна Батькiвщина,
Рiднiша од усього – Українськая земля!..

2016 рiк + 26 травня 2016 року


Рецензии