Боль. Вирве Осила

"VALU"

Nad tulid ;;sel, pere juba magas -
p;ev oli olnud v;sitav ja pikk.
Siis ;kki peatus auto akna taga
kuuhelgis s;ratas metalselt p;ssitikk.
Taat t;usis voodist, ajas kuue ;lle,
ust juba maha l;hkus v;;ras v;im.
Memm haaras nutva lapse s;lle
last hirmutas see v;;rkeelne s;im.

"Fa;istid!" ;eldi, "kulakute sugu"
ja n;uti, kus on minia ja poeg...
kuid hiljem polnudki neist enam lugu.
Plaan t;is sai vanadega mingil moel.
Lehm inises kui pererahvas viidi.
Laps memme s;les tihkus uniselt.
Leem hapnema j;i ;htust leigel pliidil.
Hirm s;damest tuikas tuliselt.

Pool Eestimaad j;i t;hjaks ;he ;;ga
l;ks rahva massiliseks v;ljaveoks.
T;;rahva v;imu oli pahandatud t;;ga?
K;ik rakud pihus loeti kuriteoks.
Nii loomavagunites P;hja veeti
me paese pinna sool ja eluj;ud
ja oigas eestlane ja mandus Eesti
j;i sulasverel v;;raks m;kket;us...

Suur Siber t;is on virulaste haudu
Ei p;rmud v;;ras mullas rahu saa.
Nad koju igatsevad Tuulte kaudu.
Veel nende hala kuuleb Maarjamaa,
on igas k;las k;mned surnud talud.
Neist elu v;ttis toores v;givald.
Oh, Eestimaa, veel kestavad su valud,
sest toona haavati sind liiga s;gavalt....

Боль.
Подстрочный перевод в прозе сделан Малле Пейкер

Они пришли, когда семья заснула -
Тяжёлый день заботами сморил.
А за окном: машина, скрежет, дула -
Там лунный свет винтовки озарил...
Дед поднялсЯ, кряхтя пальто накинул.
Но дверь чужое встретила плечо...
Дитё прижалось к бабушке старинной,
От слов и слез, вдруг, стало горячо:

«Фашистское, кулацкое отродье -
Где сын Ваш и невестка Ваша где?»..
Но позже, молодых забыли, вроде, -
План стариками выполнив везде!
Коровушка мычала-провожала,
И всхлипывало чадо на руках...
А суп остался киснуть... и немало
Сердец заполнил небывалый страх.

Отчизна опустела вполовину,
Когда вершился массовый исход!
Ужель напрасно люди гнули спины
И - знал мозоли труженик-народ?!
На Север отправляя, их грузили,
В едва ль скоту положенный вагон!
Стонал тогда эстонец от бессилья
И угасал Эстонии огонь!

Полна Сибирь могилами эстонцев
И не найти покоя душам их,
Тоскующим сквозь ветры, дали, солнца,
Но МаарьямАа слышит плачь своих.
В любой деревне есть погибший хутор,
Насильем обезжизненный в ту ночь...
Эстония, ты боль несёшь, как-будто,
Всё глубже рана и нельзя помочь...


02.06.2016
 


Рецензии