Окрайна-система. сатира

Лиха жахливо та держава
Державою вона лиш зветься
Сказилась i хвоста пiджала
Та кров народна усе ль€ться

Там хижа влада розкошу€
Найкращий люд в злiй бочцi чавить
Простий народ собi бiду€
Негiдник ним постiйно править

Й справа не в тiм, щоб кого вибрать
А в тiм, що грiшна та система
На тронi й знатний там не всидить
Якщо душа не буде темна

Та i до влади не проб'€ться
Якщо народу вiн слуга
От хто з простих людей смi€ться
Того до влади йде нога

Так здавна € на Укра;нi
Людцi й чорти панують там
Нема добра простiй людинi
Привiлля лише хижi;м катам

Ну що поробиш, — нацiя така
Малоросiйська, наче собi ворог
Коли iз пекла хто з простих втiка
То iншi затягти його туди поможуть

От i живе народ собi, стражда
Загальне пекло чесно сторожу€
Бог честi й розуму хохловi не додав
От вiн сердешний тому i бiду€

Чорноземи дiйсно добрi
Але ж то проклята земля
Рiками невинно; народно; кровi
От пожив на нiй довгенько й я

Страждань вiд влади натерпiвся
Що прирекла мене до страти
Заледве шкiри не лишився
I от що маю вам сказати

Хто б оту землю не зайняв
Ото ж народу краще буде
Не дарма Бог державу ту розп'яв
Такi; вже живуть там люди

Що не дано ;м керувати
Собою, щоб собi на користь
Не можуть собi ради дати
Долар — ;х бог, продали совiсть


9 лютого 2016 року, Москва

натхнення: http://www.stihi.ru/2012/06/29/1562


Рецензии