Партизанская свадьба

Партизанське весілля

„Тимчасове свідоцтво, видане в тому, що
громадянин Б. і громадянка В. вступили в шлюб
у Н-ському партизанському загоні... 1943 рік”

Писалося свідоцтво у землянці
в тривожний надто і щасливий день...
Трофейний спирт вогнів у сизій склянці.
І, звісно, що було не без пісень.

У хліб єдиний поєднались пайки.
Біліла у жерстянці спільна сіль.
А дивом уціліла балалайка
в серцях солодкий викликала біль.

Усе було, як і повинно бути
у справжніх, у нескорених людей.
Мов до війни, жагуче пахла рута
у тиху й найкоротшу із ночей.

Одні на всіх були біда і втіха.
Пливла по колу пара молода.
І хтось уперше бачив, як від сміху
стрясалась командирська борода.

Ти вибач їм, згорьована Вітчизно,
за це застілля у набатний час.
Вони ще насумуються на тризнах.
Це свято їм – з майбутнього аванс.
 
Ще вибухи не раз цю землю змісять
з осколками і жаром пополам.
І справлять молоді медовий місяць.
Тротиловим він буде ворогам.

Писалося свідоцтво у землянці
в тривожний надто і щасливий день...
Трофейний спирт вогнів у сизій склянці.
І, звісно, що було не без пісень.


Рецензии