А. С. Пушкин Кавказ

Къафкъаз кlаниква зи.Кукушдал кьакьан
Живерлай винихъ зун акъвазнава тек;
Яргъал са тепедлай къарагънавай лекь,
Ахъайна ама,лув, къаншардал жуван.
Инлай аквазва заз церин селлер хьун
Гьейбатлу уьцlуьнрин сад лагьай юзун.

Ина секин цифер физва кlанелай;
Арадай ванзавай,гьизва,гургурар;
Абрун кlаник кьецlил зурбани рагар;
Анлай агъуз яхун хирхамар,валар;
Къацу тlам я агъуз фейтlа мад эгер,
Цlивзава къушари,катзава миргер.

Дагълара кутунва инсанрини муг,
Хперни ярх хьанва рагарай атlуз,
Чубан эвичlзава дередай агъуз,
Арагъва катзава кьерер из муьтуьгъ,
Къвекъвераг балкlандал чуьнуьх жез,кама,
Терекни шадвилер из,пехъи,ама.

Къуй ягъиз,гьайван хьиз,вагьши,къугъазва,
Недай затl,кьефесдай ракьун,акур хьиз;
Гьаваян мидявал ийиз,галукьриз
Чархариз,лепеди гишин,мез гузва...
Гьавайда зегьметар!Авай туьнни-гъам:
Чуькьуьзва гьейбатлу лал рагари ам.

Къафкъаз кlвачин кlаник,кукlушдал кьакьан,
Живерлай винихъ са рагалла зун тек;
Яргъал са тепедлай къарагънавай лекь,
Лув ахъайна,зи лап къаншардалла кьван.
Инлай аквазва заз церин селлер хьун,
Гьейбатлу уьцlуьнрин сад лагьай юзун.

Ина секин цифер физва кlанелай;
Арадай гьарайиз,физва гургурар;
Абрун кlаник кьецlил зурбани рагар;
Анлай агъуз яхун хирхамар,валар;
Къацу тlам я агъуз фейтlа мад эгер,
Цlивзава къушари,катзава миргер.

Дагълара кутунва инсанрини муг,
Хперни ярх хьанва рагарай атlуз,
Чубан эвичlзава дередай агъуз,
Арагъва катзава,кьер ийиз муьтуьгъ,
Къвекъвераг балкlандал чуьнуьх я кама,
Терек шадвилериз,пехъи я яман.

Вагьши гьайванди хьиз къуй яз,къугъазва,
Ракьун кьефесдай затl,недай- акур хьиз;
Гьаваян мидявал ийиз,галукьриз
Чархарив-лепеди гишин,мез гузва...
Гьавайда зегьметар!Авай тlуьн-тек гъам:
Чуькьуьзва гьейбатлу лал рагари ам.



Перевёл: Н.Ф.


Рецензии