Юлияна Великова - Несбъдната мечта

Той нямаше спокойствие в сърцето!
Обхванат от желанието  цял,
живота героичен на Инджето,
да опише върху листа бял.

Обхождаше села и градове,
издирваше съселяни, роднини,
изследваше що чуе за Индже…
Не се отказа – тридесет години!

Събра достатъчно материал
и макар със болка на сърцето,
с почерк ситен, във тетрадка, цял
описан бе живота на Инджето.

Романът бе завършен, но уви,
баща ми се пресели  на небето
и  книгата в света не се яви -
остана си да гние в чекмеджето.

О, Боже, зная, че и там в отвъдното,
сърцето му  все тъй ще си боли,
заради желанието несбъднато –
романът му, в света да се яви.

Какво ли не бих дала, ако може,
мечтата на баща ми да се сбъдне.
Но всичко, уви, стана толкоз сложно…
Живея с чувството, че сме му длъжни.

Историята на Индже ни връща в годините от края на 18 век. Истинското му име е Стоян, родом от селата на север от Бакаджика. Съвсем малък остава сирак, но майка му се омъжва повторно в Сливен. Едва 7-годишен Стоян е прогонен от дома на втория си баща, който го дава в школата за еничари в Цариград. Заради стройната му фигура получава прякора “Индже” (от турски "ince", "тънък"). Като човек с изключителни  способности е включен във формирование за изтребване на разбойници. По пътя към България смелчагата убива турския военен ръководител и е избран за кърджалийски главатар. След време се разделя с кърджалийството. Запазил спомена за род и принадлежност, повежда конна хайдушка дружина из Странджа, Сакар и Бакаджиците. Байрактар му е Кара Кольо Омарчалията. Силен по дух и изключителен организатор Индже прави опит да организира бунт срещу турците в началото на 19 век, завършил безславно. Буйният му нрав не му дава мира и заминава за Молдова през 1806 г.,  където служи в гвардията на молдовските князе. По това време е наричан капитан Индже и Стоян волентир. Взема участие във въстанието в Дунавските княжества от 1821 г., където загива геройски в сражение с турците край град Скулени на река Прут.

ЗА ТОЗИ БЪЛГАРСКИ ВОЕВОДА, БАЩА МИ - ВЕЛИКО КАЛЧЕВ,  НАПИСА ЧУДЕСЕН РОМАН,ЧИЙТО РЪКОПИС СЕ НАМИРА В РОДНОТО МИ СЕЛО, В ДОМА НА БРАТ МИ, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ДО СЕГА  НЕ Е ИЗДАДЕН.
 


 


Рецензии