Как се докоснах до Бог

Върху белия свят срещнах странник брадат.
Бе облечен във ангелско рухо.
Сопа носеше той в безпардонния зной,
и под нос си мърмореше глухо.

Аз подвикнах му: „Стой! Фин е земният слой.
Ще се срине, а тежки сме двама.“
Беше странник сакат. Куц и грозен. Рогат.
И повлече ме в някаква яма.

Беше дяволът лош. Бе подкупен. За грош
ме удави във своята сянка.
Някой в тази река ми подаде ръка
и възкликнах спасена: „Осанна!“

От лозница реси, впити в мойте коси
се разлистиха в мощни ластари.

Бях докоснала Бог...

Нейде свиреше рог
и по кралски звучаха фанфари.


Рецензии