Дорога

Від дому, від школи, від цього порога
У світі велетенський лягає дорога.
Ідуть нею люди, виходячи з хати, -
Прямий і похилий, скупий і багатий.

Проходять цією дорогою люди;
Вільніше в ходьбі розправляються груди.
Стоять понад нею високі тополі,
І липи зелені шумлять мимоволі.

Дорога проводить, дорога стрічає,
Дорогу знаходить лиш той, хто питає.
Буває дорога вузька і широка,
Близька і далека, пряма, кособока.

Буває полями, або через села;
Буває сумна, і буває весела.
Гладка, і у ямах, слизька і нерівна,
Погана й красива, неначе царівна.

Є вільна дорога, а є і закрита;
Дорога є бита, а є і небита.
Є спільна, чужа, і своя є дорога –
Про них я не буду казати нічого.

Та де тільки ще не були мої ноги –
По світу усі обходив я дороги!
Хороші дороги німецькі, англійські,
Французькі, швейцарські, або італьські.

Та тільки дорога оця не така,
Не там пролягає, не того чека. –
Пішки ідуть тут, і їдуть в машинах,...
Ранок зайнявся. За ним буду днина…
«Зорі неба»


Рецензии