КУТЯ

Щоб  рахунку  мати  віру -
Варим  ми  Куті  чотири.
Перш  святкуємо  Багату,
Другу  Щедру  кличем  в  хату,
Трейтя  у  нас  Кутя  Бідна,
Четверта  Чорна,  упокійна.
Святкуємо - дванадцять  страв,
На  поминках  -  свій  устав.

На  Святвечір  до  пуття
В  нас  Багата  йде  Кутя,
Столи  гарні  накривають,
Страв  по  ліку  виставляють.
У  погоду  і  в  негоду
Молодь  водить  хороводи,
Щоб  збулися  всі  дива
Вже  на  перший  день  Різдва.

Перед  Старим  Новим  Роком
Щедра  йде  дівочим  кроком,
Теж  дванадцять  блюд  несуть
Й  по  три  чарочки  наллють.
Дівчатка  щедрівки  співають,
Щирих  й  щедрих  прославляють,
Маланку,  славлячи,  несуть,
Подарунків  гарних  ждуть.

Перед  Водохрестям  славним
У  ставках,  річках,  Йордані,
Вода  цілюща,  золота,  свята -
Тут  Голодна  жде  Кутя.
Всі  святки  відсвяткували,
Їли,  пили  ще  й  гуляли,
То  ж  потрібно  щоби  тіло
Хоч  на  Куті  зголодніло.

Як  покійника  сховають,
Теж  кутею  поминають,
Кладуть  цукор,  мак  і  зерна -
От  і  все,  бо  кутя  Чорна.
Мовчки  їдять,  тихо  п’ють
Та  й  на  свою  чергу  ждуть.
То  ж  кутя  з  зерна  й  води
По  життю  у  нас  завжди.

Якщо  тобі  волить  небо
Не  передаси  куті  меду!
        3.01. 2016р., Київ


Рецензии