Нiч напередоднi Рiздва

Господи, а ніч така ж ясна!
А зорі, мов горох врожайний!
Морозно й тихо-тихо так.
І місяць плаває тоненький,
Мов срібна рибка в небесах.
               А по хатах
Дівчата, наваривши усілякої вечері,
Поприбиравши чисто всі свої оселі,
Чекають парубків.
               Такі ж усі веселі!
А повбиралися! А гарні, немов кралі,
Мов королевни тії сяють!
Та де там королевні тій ?
Шовками вишитії сорочки!
А хустки! А стрічки! А чобітки!
В таких вбраннях, хоч під вінець іти!
               А на столах!
Ой, людоньки!
Аби ви бачили, що є на тих столах!
Дванадцять різних страв!
І хоч усі пістні,
Аж очі розбігаються
На все оте дивиться!
Вареники, пампушки, паляниці,
А прикрашає весь той пир
Стола цариця -
Святковая кутя!
Тсс... Чуєте ? Десь здалеку почулись голоси,
І сміх, і пісні... То різдвяна коляда!
То ряжені ідуть селом
І діти бігають з торбами,
Всіляким повними добром:
         "Коляд-коляд-колядниця!
          Добра з медом паляниця!
          А без меду не така!
          Дайте, дядьку, п'ятака!"
Усі дають! Сьогодні щедрі всі й хороші!
І яблука дають, і пиріжки, й цукерки,
               Й звісно ж гроші!
Усі такі веселі, добрі, щирі!
А парубки стараються щосили -
Смішать дівчат і кидаються снігом!
Усі співають і танцюють, навіть баба з дідом!

          ***

Господи, а ніч така ж ясна!
А зорі, мов горох врожайний!
Морозно й тихо-тихо так.
Віконця світяться
Так затишно в хатах
І де не де пісні лунають.
Панує ніч свята напередоднії Різдва.




Замальовка, трохи перероблена з власного, ще шкільного, твору, яка сьогодні є доречною.

З Різдвом! Веселих свят!

               
               


Рецензии
Дякую, Наталко! Навзаєм! Дуже гарна святкова картина! Всього Вам найкращого! Христос народжується!

Юрий Губин   24.12.2021 06:09     Заявить о нарушении
Мені дуже приємно, що цей віршик Вам сподобався!)
Від усього серця щиро дякую Вам, Юрій!

Щасливого Різдва!

Наталья Днепровская   24.12.2021 15:49   Заявить о нарушении
На это произведение написано 28 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.