Благовiщення

Уже здавна існує свято,
Яке ми з радістю святкуєм,
З ним зв`язано прикмет багато,
Які ми до сих пір шануєм.

На Благовіщеня святе,
Як закликала колись мати,
Виконуй правило просте:
«Не можна, доню, працювати.»

Ні шити, прати, ні в`язати,
Ані копати, ні рубати,
Не можна, друзі, працювати,
Потрібно лиш відпочивати.

А ще в народі кажуть люди:
Яка погода у цей день,
Скоріш всього тоді повсюди
Такою й буде на Великдень.

Не можна також не згадати
Про деякі людські повір`я,
Що буде щастя в вашій хаті,
Як з`явиться голуб на подвір`ї.

Він принесе в сім`ю добробут,
І мир, і щастя, і любов,
Він принесе усіх чеснот,
Якщо побачите його.

А ще у цей святковий день
Свій новий одяг одягайте,
Кладіть всі гроші у кишеню
Та й весну радо зустрічайте.

Сходіть до церкви, помоліться,
Сповідуйте свої гріхи,
Всевишньому низько поклоніться
Й благайте миру на віки.

Та посвятіть в цей день проскуру,
Й, щоб гарним був ваш урожай,
У чотирьох кутах городу
Її з земелькою змішай.

Як вулики в господі є –
Надвір повиставляйте їх,
Й проскуру покришіть у мед,
Щоби роїлись бджоли в них.

Повипускайте всю худобу
На волю – хай весну зустріне,
Відчує подихи свободи
Та у танок з нею порине.

До цього дня святу земельку
Не ворушіть – вона ще спить,
А після свята не лінуйтесь –
Гарненько її обробіть!

А ще колись казали люди:
Як дівчина, йдучи по воду,
По стежці пролісок знайде,
То матиме чудову вроду;
Як знайде квітку первоцвіту,
То вийде заміж цього літа.

Багато ще повір`їв є,
Які пов`язують з цим святом,
Й хоч кожен вірить у своє,
Та головне, що всі ми разом

Святкуємо цей день величний –
Благословення всього світу,
І будем святкувати вічно,
Допоки будемо ще жити.
22 квітня 2013 рік


Рецензии