Частина 1. Пролог

Поема "Чорна кров"
з історії французької революції

Частина перша.
Пролог.

***********************************************
“Свобода, рівність, братство!”

Гасло французької революції
***********************************************

Історія ця давня.
Вже декілька віків
Минуло з тих жахливих
Для Франції років.

Подібних революцій
За довгі сотні літ
До того ще ні разу
Не бачив білий світ.

Настійливо повчали
Просвітники народ:
“Потрібно вимагати
Від влади нам свобод !
Цей лад самодержавний
Прогнив, відсталим став !”
Й Париж, до того мирний,
Повірив і повстав.

“До зброї, громадяни!
До лав, сини й батьки!
Попереду щасливі
Чекають нас роки!”

Бастилія вже взята,
І вбитий комендант,
Відпущений на волю
Останній арештант.

Всі думали, французів
Майбутнє світле жде,
І ось нарешті щастя
У Францію прийде.

Попереду ж країну
Чекала лиш війна,
Бездонне море крові
Й розруха затяжна...

читати далі: Частина друга. 1792 рік.
http://www.stihi.ru/2015/07/03/127


Рецензии