Владимир Некляев. Роща

1

Шумит листва, как жизнь, –
Сентябрьская, сухая,
День прошлый окликая.
Дождись меня. Дождись.

Живые мы с тобой.
Уходят прочь недели.
А следом за листвой
Закружатся метели.

Весною зацветёшь,
Шурша над головами.
Девчонку позовёшь
Заветными словами.

Не стерпит – прибежит –
Травинкой в лёгком платье...
Ах, жить да не тужить,
Не размыкать объятья!

Не ослаблять узлы,
Что пальцы завязали!..

Тяжёлые возы
На ток прогрохотали.

2

За рощей вновь начнётся лес.
Не вспомню – что же там – до рощи.
Смотреть вперёд – как будто проще,
Хотя – какой в том интерес...

Пусть... Мне не жаль ушедших дней.
Бывает и пора такая,
Когда проходит жизнь, стекая
Водой с напоенных полей.

Как знать – куда она течёт, –
Гадать – куда бежит дорога!..
Никто на свете не уйдёт
От самого себя и Бога.

И это время, что летит,
Делить с собой мне остаётся...
Жить, как счастливое смеётся,
Жить, как болящее болит.

Перевод с белорусского


Уладзiмiр Някляеў

Гай

1

Пра што шапочаш, гай,
Празрысты, вераснёвы?..
Пара спраўляць абновы.
Чакай мяне. Чакай.

Жывыя мы з табой.
Звычайная падзея.
Адкружыць лістабой,
І снегавей адвее.

Накінеш на плячо
Зялёны шоўк маёвы.
Вясёлае дзяўчо
Гукнеш сакрэтным словам.

Не сцерпіць, прыбяжыць,
Прытуліцца травінкай...
Ах, жыць ды не тужыць,
Не выпускаць з абдымкаў!

Не паслабляць вузлы,
Што пальцы паспляталі!..

Жытнёвыя вазы
На ток пашыбавалі.

2

За гаем зноў пачаўся гай.
Не ўспомню, што было да гаю.
Усё наперад забягаю
Сабе самому...
А, няхай!
Дальбог, нічога не шкада.
Бывае вось пара такая,
Калі жывеш, нібы сцякае
3 палёў напоеных вада.
Што знаць, куды яна цячэ, —
Гадаць, куды бяжыць дарога!..
Ніхто на свеце не ўцячэ
Ад лёсу, ад сябе самога.
I мне з самім сабою жыць,
Які ўжо ёсць я, дзе тут дзецца.
Жыць, як шчаслівае смяецца,
Жыць, як балючае баліць.

1977.


Рецензии