Война

Автор віршу: ОЛЕЩЕНКО ЄВДОКІЯ КУЗЬМІВНА, вдова інваліда війни, 96 років.

ОЛЕЩЕНКО ЄВДОКІЯ КУЗЬМІВНА народилася в 1919 році,  в селі Киселівка Менського району Чернігівської області в сім’ї селян, все життя пропрацювала в бригаді на різних роботах, виростила  разом з чоловіком (інвалідом війни 2 групи) трьох дітей. За своє життя  Євдокія Кузьмівна написала збірку віршів на різні теми:  про життя села, колгоспників та  про жахливу війну.

ВІЙНА

Іще люди не забули, як гули гармати,
Як фашисти нас бомбили,
Як горіли хати,
Як була наша країна ворогом побита
Зневажена, зруйнована
 І кров’ю полита.
Не дай бог такого лиха,
А ж страшно згадати
Як кричали малі діти,
Як плакала мати,
Вирядивши чоловіка в далеку дорогу,
А синочків в партизани
Хлопчину малого,
Всі тоді біли в неволі, всі лиха зазнали
Дівчат наших, як худобу,
В Німеччину гнали,
Сльози, кров, вогонь і горе,
Окопи, руїни
От, що ж німці наробили
В нас на Україні.
ТЕПЕР ЗНОВУ ВІЙНА НА УКРАЇНІ
КОМУ ВОНА ТРЕБА?
Пошли Боже розум людям
Із ясного неба,
Куди б’ють лихі гармати?
На кого стріляють
Своїм батькам ветеранам,
Хати розбивають,
А УКРАЇНСЬКІ СОЛДАТИ, як в них провина?
Ім би тільки, розцвілася яблуня, калина,
А вони вже на защиту Україні стали
А скільки їх молоденьких
В землю закапали.
Плаче батько, плаче мати,
Сльози проливають.
Малі діти рученята
Небо простягають, просять Бога,
Як уміють молитви читають
Гірки сльози з оченяток
Ручками втирають.
Поможи нам, святий Боже,
Ми ще хочем жити.
Вчора татка поховали
А ми малі діти.
Свої люди, брати рідні
На своїх стріляють
Не тремтять холодні руки
Розуму не мають.
Іще живі ветерани, старенькі бабусі
Не забули, як ховали солдаті у лузі.
Тепер весна чарівная, земля розцвітає
Тільки Ненька Україна сльози проливає.
Пошли, Боже, щиру долю
Нашій України
Щоб, зозуленька кувала
В червоній калині,
Щоб росла пшениця в полі
Красувалась на зорі,
Щоб лежав у кожній хаті
Хліб рум’яний на столі.
Щоб з війни пришли солдати
До рідної хати.
Щоб усі біли щасливі, діти, батько й мати.


P.S. Якщо заінтригують вірші 96-ї бабусі,
 та в допомозі видати збірку віршів.
Звертатися за телефоном +380931069500.
Дякую , за увагу!
 


Рецензии