Частина 5. Страта монарха

Поема "Чорна кров"
з історії французької революції

Частина п'ята.
Страта монарха.

******************************************************
“Людовік повинен вмерти, для того щоб жила республіка!”

Максиміліан Робесп'єр.
******************************************************

Фортечні мури Тампля,
Холодні та німі.
Під вартою Людовік
Ув'язнений в тюрмі.

Відірваний насильно
Від власної сім'ї,
Самотньо доживав він
Свої останні дні.

На радість якобінцям 
Одним зимовим днем
Почався у Конвенті
Процес над королем.

Увесь Конвент монарха
Французького судив,
Гнобителем й тираном
Його оголосив.

“Капет* багато років
Країну обкрадав,
Народ свій ненавидів,
Податками обклав!
Останнім часом змову
Надумав влаштувать,
Хотів Капет австрійцям
Париж без бою здать!”

* Після повалення Людовіка XVI республіканці позбавили його титула короля і
дали йому прізвище Капет (фр. Capet), по імені його предка Гуго Капета.

“Це все наклеп й неправда! -
Король відповідав, -
Народу я своєму
Добра лише бажав!”

Та жоден не послухав
Монарха депутат.
«Гнобителю — загибель!» -
Кричав усім Марат.

У злочинах монарха
Винив Дантон й Ебер.
“Я страти вимагаю!-
Промовив Робесп'єр.-
Республіці Людовік
Зробив багато зла.
Капет повинен вмерти,
Щоб Франція жила!”

Урешті виніс вирок
Людовіку Конвент:
“Засуджений до страти
Тиран Луї Капет!”

Наступний день був хмарним,
Холодний вітер дув...
Конвой із нацгвардійців
Уранці в Тампль прибув.
“На площі гільйотина
Вже жде тебе, Капет!
Чого ж стоїш на місці,
Як вкопаний? Вперед!”

Нічого нацгвардійцям
Король не відповів,
Пішов за ними мовчки
Й покірно в воза сів.

І ось вже віз в'їжджає
Повільно на майдан,
Де страти над монархом
Ждуть сотні парижан.

Спинився віз. Людовік
Піднявсь на ешафот,
Із превеликим жалем
Він глянув на народ,
Який над ним сміявся,
Радів, тріумфував...
Їм всім Людовік раптом
Від серця закричав:
“Не злодій я, повірте!
Любив народ я свій!
Прощаю всіх, хто винен
В загибелі моїй!”

Схопив безцеремонно
Людовіка солдат,
І голову монарху
Відтяв бездушний кат...

Лихі почувши вісті,
Зі швидкістю стріли
Австрійці проти “синіх”**
У наступ перейшли.
__________________________________
** Сині - французькі республіканці
__________________________________

читати далі: Частина шоста. Повстання у Вандеї.
http://www.stihi.ru/2015/09/02/4449


Рецензии
Цікавий твір, цікава ілюстрація. Вічна тема - з того часу...

Шон Маклех Патрик   05.12.2016 03:15     Заявить о нарушении
Так, вічно-сумна тема...
а люди - що тоді, що зараз (цитую Вас): "живуть-існують самоїдствують"...

Пижма Леся   08.12.2016 03:50   Заявить о нарушении