Трезвение

        „Трезвение есть твердое устроение ума и стояние его при сердечной двери;
        оно видит приходящие к нему помыслы хищников, слышит, что они говорят,
        познает, что делают эти убийцы, и какие образы начертываются
        и воздвигаются бесами, чтоб прельстить ум мечтанием“
                Преп. Исихий Иерусалимский

Умът ми спи. Умът не бди.
Умът ми не е вярна стража.
През сетивата към сърцето сто беди
пропуснал като агентура вража.

И ето – мънички частици светскост –
в душата, уж невинно разпилени,
оплитат я в „красива“ плетка
и я подлагат на разтление.

О, Боже, скоро помогни!
Аз пак се кая. Пак се кая.
Очисти ме, Свети, Въздигни!
Отблъсни от мене всякое мечтание.

Животът ми да е трезвение.
Животът ми да бъде бдителност.
Пост, молитва, изповед и причащение.
(Макар и твърде уморително.)


Рецензии