Гра 5. 05. 2015

Сидів король на троні величавім
Весь зблід і знудився давно -
Волосся дибки, некурчаве,
Обличчя з піднятим чолом.

А поруч королева задрімала,
Сопе в плече, уткнувши ніс.
Хропе на троні та й не знає,
Що чоловік її гульвіс.

В той час вліта йому в корону
Ряд необдуманних ходів -
Як, не зриваючись від трону,
Завоювати цілий світ.

Гра починається дебютом -
Побігли в бійню пішаки.
Окрім одного, він не лютий,
Тихенький хід зробив такий -

Дійшов до краю поля битви
Та й королевой миттю став.
Король, потерши білі литки,
Туру для помічі позвав -

"Давай з тобою в мітельшпілі
Рокіровку провернемо.
Ти - крок направо, я - два вліво
Узгоджено перестрибнемо.

Я роздивлюся нову Ферзь.
Вона струнка, вродлива, біла,
(Я, для таких, - звичайний бевзь).
Уп`юся п`явкою у тіло.

Жадаю пристрасть відчувати,
Кохаючи своїм мечем,
То пригортати, то штовхати
Тонким білесеньким плечем."

В цей час молодша ферзь танцює,
По дошці віялом кружляє,
Миролюбива, не воює,
І потайки його кохає.

Вважає чорних ворогів
Плодами знатної уяви,
А друзів справжніх від віків
Від трону на пріч відганяли.

Проснулась старша королева,
Відчувши попою цугцванг.
Стала лютішою від лева,
Схопивши давній бумеранг.

Король від страху побліднів,
Фортецями загородився,
Миттєвий виконав ендшпіль -
У клоуна переродився.

Засунув в очі штучні сльози,
Намазав посмішку до вух
І нумо грати сонце й грози,
Здуваючи із носа пух.

Сюжетна лінія змінилась,
А шахівниця - це ж бо цирк!
Тура турою залишилась -
Декораційний, білий штрих.

А пішаки - це глядачі
(Порозсідались хто куди),
Слони - завзяті трубачі,
А коні - рживі ішаки.

Ферзя молодша - акробатка,
Еквилібристка і модель.
Струнка, пластична, має хватку
Замислувата мадмуазель.

Хто ляльку грає здогадались?
Кого шкода найбільш з усих?
Маріонеткою тримають..
Хто найобманутіший з них?!!

Із цього висновок єдиний -
Життями грають слабаки,
А жити з честю може сильний,
Не прийнявший такої гри.

Посвящается Актёру в образе.

Автор картины - Сергей Поярков.



"Дебют" — початкова стадія шахової партії, що характеризується мобілізацією сил сторін.

"Тихий хід" — неактивний, на перший погляд, хід, що повністю змінює перебіг боротьби у партії.

"Мітельшпіль"— наступна за дебютом стадія шахової партії, у якій зазвичай розгортаються її основні події.

"Рокіровка" — спільний хід королем та турою, за якого король зміщується на дві клітини по горизонталі, а тура стає на клітину, через яку перестрибнув король.

"Цугцванг" — безпорадне становище. Позиція у якій будь-який хід призводить до суттєвого погіршення позиції або навіть до програшу партії.

"Ендшпіль" — кінцева стадія шахової партії.

Інші слова є більш частовживаними, їх значення не описую.


Рецензии