К. В. Иванован Нарспине халалласа Телейсер юрату

1.Асилсессен   тунсаха   путатап
Нарспипе  Сетнерен шапине.
Кус  умне   укерчек каларатап,
Юрату  телейсер  пулнине.

Нарспипе  пин  хут  та мухтанатап,
Пит  есчен  те хухем пулнипе.
Ак  ларатап, сава  шарсалатап,
Силпи  яле  ***ха  путнине.

 
2.Ашше  -  амеш  Нарспие устерчес,
Кашни  хер  ана  амсанмалла,
ес телне, сапайлаха  верентрес,
Пур  есе  те  теплен тумалла.

Санепе  сырла пек  писсе  ситне,
салтар  евер  кусе  йалкашать.
хертен  арам  пулма  вахат  ситне,
севви  -  террипе  те  мухтанать.
 

Вуншар  качча  Нарспие  санассе,
Хр  чери  пер  Сетнере  суйлать.
Вай  картине  ситсе  елкерессе,
Сетнере  те  Нарспие  шырать.

Нарспин  ашше  Сетнере  тиркере,
«Ытла  та  пит  чухан  пуранать.»
Амаше  те  Сетнере  сивлере,
«сетек -  сурак,  хере  хапсанать!»

Ашше  -  амаш  Нарспие  васкарес,
Сетнертен  хавартрах  уйарма.
Тахтаманпа  тванлашма  шутларес,
Симек кас   пустарчес  туй  тума.

3.Михетерен   - шухашне   сивлетеп,
Тек  мухтанче  хайен  херепе…
«Пуян  сынна  хереме  пиллетеп,
Манан  херем  пулме  Сетнерпе!»

«Мулама  сер  хут  та устеретеп,
Тванлашса  пуян  Тахтаманпа…
Сетнере  вайпах  тытса  силлетеп-
Тавлашайме  тек  Сетнер  манпа!»
 
4.«Ах, аттесем, черерен  ыйтатап,
Ирек  пар  пулмашкан  Сетнерпе,
Эпе  унсар  хыта  тунсахлатап,
аш  сунать, ана юратнипе!

Ах, аннесем, пуамма  сухатап,
Перлешсессен  эпе сич ютпа 
Ах, аттем, тархасласа ыйтатап
Ан сыхсам мана Тахтаманпа!»
 
5.Сук, тепле  йерсен  те итлемерес,
Сара  херен мескен  черине.
«Тахтаманшан арам   пулан» - терес
Херхенмерес    херен  емерне!
 
6.Ахар самана  вара пусланче,
усер  упашка ялан урать…
Нарспин  савнас  майепен  путланче,
Чапаркка  хул – сурама  сурать!

«Хенесех сана ваталтаратап»-
Саламат  кашни  кас  шартлатать…
«Сетнерне , санне, час  теп  таватап»-
Яланхи  пекех  вал  урмашать…

 
7.«Турасам, епле  чатса  ирттереп,
Тамакри  пекех хама туяп,
Кунран кунах турра  укетлетеп-
Тахтамане ааплипех тарнать!»

«Сук, текех    чатма  пултараймастап»-
Нарспин  усал  шухаш  суралать…
«Тахтаманшан  арам  пулаймастап»-
Наркамашпа  яшка  хуташать…

8.Тахтаманшан  кун  сути  пачланче-
Сывламасар  сак  синче  выртать…
Нарспи  чуне  те  часах  шапланче…
Йамраран вал  саканса  тарать…

9.Хушалкасем:   «Таварапар» - терес,
Силпи  яле   шавпа  варанать…
Михетерпе карчаке, кил – сурче-
сулампа  та  юнпа  паванать…

Сетнерен  те  емере  таталче…
Вар  -  хурах  ана  та  тапанать…
Силпи  халах  килсенче  пытанче-
Твата  виле  тупакра  выртать..

10.Пит  харуша  хурлахпа  весленче
Нарспипе  Сетнершен  юрату…
Силпи  яле  темшен  тексемленче-
Силпи  яле  тусре  сухату!!!

11.Унтанпа  нумай  шыв  -  шур  тапранче,
Анчах халахан  чери  саплах йаслать…
«Нарспи»  поэма  тенчипе саланче-
аруран  арура  чысланать!


Кестенттин  поэмара веслере
Нарспипе  Сетнерен  шапине.
Тенчере  чаваш  ятне  секлер;-
Унан  яче   суснме  емерне!


Автор;: Л.Прохорова,
Терлемес    яле, 
ака уйахен  25 –меше, 2015 – меш   сул.


Рецензии