Эдвин Робинсон. Старая история

         Edwin Arlington Robinson
             An Old Story
 
Strange that I did not know him then,
That friend of mine!
I did not even show him then
One friendly sign;
 
But cursed him for the ways he had
To make me see               
My envy of the praise he had
For praising me.
 
I would have rid the earth of him
Once, in my pride!..
I never knew the worth of him
Until he died.

1919

        Эдвин Арлингтон Робинсон
            Старая история

Как странно: я его не знал,
Хоть мы – друзья.
И добрых чувств не показал
Ни разу я.

Я клял его день изо дня
За всё вполне.
В ответ он лишь хвалил меня
На зависть мне.

Убить хотелось иногда
В гордыне злой...
Я не ценил его, когда
Он был живой.


Рецензии