Марина Цветаева - Горечь! Горечь! -

         Marina Tsvetaeva

            * * *
Bitterness! Bitterness! Oh, passion,
On your  lips there is this taste.
Bitterness! Bitterness! It's temptation -
To fall deeper down the face.

I kiss all who's young and bright
Cause in my heart I feel bitterness.
You walk and lead,every night,
Other woman, feeling bitterness.

Bitterness-grief with bread I eat,
Bitterness-grief  with water I drink.
There is such grass on a field
Of my Russia, so I think.

        Марина Цветаева

            * * *
Горечь! Горечь! Вечный привкус
На губах твоих, о страсть!
Горечь! Горечь! Вечный искус —
Окончательнее пасть.

Я от горечи — целую
Всех, кто молод и хорош.
Ты от горечи — другую
Ночью за руку ведешь.

С хлебом ем, с водой глотаю
Горечь-горе, горечь-грусть.
Есть одна трава такая
На лугах твоих, о Русь.

10 июня 1917(25 лет)


Рецензии