Завръщане

Поклон, Родино!
Аз пак съм тук!
При теб дойдох,
тук за да остана.
При пръстта си
и при оная песен,
която пее още
днес Балканът.
Тук, Родино,
при твоето море
и при хладните ти
планинските усои.
Там, където Левски
е роден и където
тачим паметта му
и последната му воля.
Дойдох, Родино,
завърнах се сега.
Ала наказани чеда сме ние.
Хляб да търсим
по чуждата земя
и сълзи очите ни да мият.
При теб само с въздуха
се храним, но глад не сещам,
макар без хляб да бъдем
и трапезата ни да е празна.
На твоята земя сме
и молитвата си всеки ден
за теб към Бога си отправям.
Да ни има…
Да пребъдем…
Със заветите на Левски
в паметта си да вървим.
Децата ни да бъдат
слънце за България!
И хлебец да си имат-
без сълзи в очите!

художник- Георги Петров


Рецензии