Герою небесно сотн Зайку Якову

Яків Якович Зайко; (біл. Якаў Якаўлевіч Зайко; 4 квітня 1940, с. Делятичі, Новогрудський район, Гродненська область, Білоруська РСР, СРСР — 18 лютого 2014, Київ, Україна — український громадсько-політичний діяч, журналіст і письменник білоруського походження. Народний депутат України 12 (1) скликання від Народного Руху. Головний редактор газети «Голос громадянина», серій книг «Верховна Рада України» та «Літопис державотворення». Загинув 18 лютого 2014 року під час боїв на вулиці Інститутській, Герой України.

Безжальний час вбиває дні.
Вчорашня мить - історія.
Годинник скиглить на стіні.
Рахую в небі зорі я…

Десь серед них і ваша, та,
Що ниє в серці раною.
І ятрить душу гіркота:
Вже рік, як смерть нежданою

Бідою злою в мирний світ
Ввірвалася, непрошена.
А був же з нами стільки літ…
Та шлях вже припорошено.

І серце, сповнене надій,
Тепер належить вічності.
А був у центрі всіх подій,
Без поз і без двоїстості…

Простіть , що поруч не було,
Як на Майдані з свічкою
Стояли ви, а там гуло
І кров лилася річкою,

Як над людьми наруги час
завис протистояннями.
Це врешті-решт й убило вас…
А жив лишень бажаннями,

Щоб Українонька цвіла,
Були серця відкритими,
Щоб влада чесною була
І діти стали ситими.

Стосовно ж себе - скромним був,
Жив правдою одвічною,
Людей любив, завжди їх чув…

Вам пам’ять буде вічною!


Рецензии