Има такива вина

Има такива вина,
които те парят,
и изпиват до дъно
от тебе тъга.
Които преливат
в болка неопята,
сълзите ти викат
и се впиват в плътта.
Има такива вина,
които душата отварят,
и песен изливат
на глътки най- тежки,
и гори там… гори…
сякаш те пълни вина.
Има такива вина…
сякаш скръбта са поели,
а после тихо разказват
за любов, и горчилка…
за изпусната дума
или неволна злина.
Тези вина те омайват
с цвят на черна череша
и мирис тръпчив,
и те водят през късната есен
към срещи… любови,
и молитви прошепнати
към Бог… милостив.
Има такива вина...
с които песен запяваш
и звезди във очите ти
се щурат… пламтят.
Отпийте от виното-
тръпчиво… горчиво…
с черната капка от него
като твоята… влюбена кръв.
И тогава тихо песен се лее
като виното в чашата…
и не искаш да свършва…
като първа любов…

Има такива вина…
за жалост,
и радост…
за светли
и всякакви дни.
Като вричане,
като лудост понякога,
но дори и за обич…
виното истинско
като любов е…
И боли…
И пламти!


Рецензии